Het is bijna weer zover, dan staan in verschillende delen van Nederland de bloembollenvelden weer in bloei. Een mooie kans om deze kleurrijke velden vast te leggen met je smartphone of fotocamera.
In een vierdelige serie zal ik de komende dagen, mijn verzamelde tips en trucs voor het fotograferen van de bloembollenvelden met iedereen delen.
Deel 1 Tips
Deel 2 De Velden
Deel 3 Wat neem je mee naar de bollenvelden?
Deel 4 Waar zijn deze Bloembollenvelden?
Deel 1 – Tips Bloembollenvelden fotograferen
- Kijk goed naar het weer, een strak blauwe lucht is natuurlijk prachtig voor zon-liefhebbers, maar voor het vastleggen van bloemenvelden is wat bewolking aan de hemel een betere optie, zeker als je een totaal beeld van de bloemenvelden wilt fotograferen geeft dit meer schakeringen en contrast waardoor de foto spannender en levendiger wordt.
- Afhankelijk van het weer ga doordeweeks dan is het een stuk rustiger.
- Ga op verschillende tijdstippen van de dag, bij een zonsopkomst en zonsondergang is het licht zachter. s’Ochtends heb je kans op dauw wat een extra effect kan geven aan je foto’s. Is er geen dauw neem zelf een bloemenspuit met water mee en creëer zelf de druppels. Of ga tijdens het gouden uurtje in het begin van de avond dat geeft een zachte sfeer aan je foto’s.
- Ook kan je de zon mooi door de bloemen laten schijnen.
- Maar ook later op de dag als de zon hoger staan kan je mooie effecten krijgen. Maak een foto zo laag mogelijk bij de grond naar boven en zorg dat de zon in de bloem schijnt (niet direct in de camera, kijk uit voor lensflare)
- Speel met je compositie maak gebruik van de omgeving een fietser, wandelaar, dier of molen op de achtergrond maakt de foto dynamischer. Gebruik de lijnen van de velden horizontaal, verticaal en diagonaal of, zoals ik zelf vaak doe, neem zelf attributen mee om je eigen “touch” aan de foto te geven.
- Een probleem waar je zeker tegen aan gaat lopen zijn de rode en gele tulpen deze belichten namelijk snel over en als je daar geen rekening mee houd krijg je egale rode of gele foto’s waar geen tulp meer op te zien is. Dit kun je verhelpen door te gaan onderbelichten soms zelfs meer dan 1 stop bij fel zonlicht.
- Bij close-up/macrofoto’s probeer dan de compositie zo eenvoudig mogelijk te houden, Concentreer je op kleuren of simpele vormen die het beeld maken. Harde, donkere schaduwen kan je op te lichten met behulp van een reflector (of een stukje aluminiumfolie). Door je diafragma open te zetten (klein f-getal) zorg je voor een mooie zachte achtergrond(bokeh).
Wordt vervolgd…