Een tijdje terug heb ik een blog geschreven over Lowkey fotografie, vandaag een uitleg over de tegenhanger van Lowkey fotografie, Highkey fotografie.
Highkey fotografie is een foto met veel licht en met weinig contrast. Deze techniek is helder heeft weinig tot geen schaduwen en leveren positieve, vrolijke en luchtige beelden op.
Highkey fotografie wordt vaak gekozen in de productfotografie vanwege het minimalistische en het gebrek aan schaduwen, maar het wordt ook vaak gebruikt bij portretfotografie. Dat men soms beweert dat een highkey foto een overbelichte foto zou zijn, is niet juist! Het is een bewuste keuze om je foto zo te nemen t.o.v. een overbelichte foto welke gewoon overbelicht is.
Doordat het verschil tussen bewust kiezen en overbelichting dicht bij elkaar ligt wordt er bij een highkey foto vaak gebruik gemaakt van gefilterd licht om schaduwen te voorkomen en de tonen licht te houden. Als je een histogram van een dergelijke foto bekijkt zie je dat deze rechts de meeste data heeft. Aan deze zijde zit namelijk het gebied met hooglichten.
Als je een highkey foto gaat maken en je hebt meerdere flitsers die je kunt gebruiken, dan is bij de lichtopstelling belangrijk om er voor te zorgen voor zo min mogelijk schaduwpartijen. Daarom word er een witte achtergrond gebruikt. 2 lampen staan met reflectie-paraplu’s gericht op de achtergrond, zodat het goed verlicht wordt en een mooie spreiding van het licht wordt verkregen.
Als hoofdlicht wordt een grote softbox gebruikt om het model te verlichten. Stel de flitsers zo in, dat de achtergrond flitsers een stop meer licht geven dan het hoofdlicht.
Met de juiste spullen is dit ook thuis te realiseren. Zorg voor veel licht, gebruik het raam als lichtbron (het liefst op een lichte zonnige dag). Ook voor thuis gebruik je een lichte/witte achtergrond. Kijk in de linnenlast voor witte lakens oid. Richt de flitser op de achtergrond zodat deze mooi wit wordt uitgelicht. Heb je geen reflectie-paraplu, gebruik een 2e laken of een wit overhemd, die je voor de flitser hangt. Hiermee kan je het licht mooi spreiden op de achtergrond. Heb je een tweede flitser plaats deze naast jezelf en op een hoek van 45 graden van het onderwerp. Is er geen tweede flitser gebruik dan een reflectiescherm om de schaduwzijde van het model uit te lichte. Creëer voldoende afstand tussen het onderwerp en de achtergrond. Hiermee voorkom je dat het onderwerp teveel weg gaat vallen in de achtergrond.
Geen reflectiescherm? Gebruik een stuk wit piepschuim bij de bouwmarkt vandaan. Een stuk karton met aluminiumfolie kan ook al helpen.
Onderstaande foto’s zijn nog een aantal voorbeelden van de Highkey belichting.
Model: Aimee van Lier